tiistai 9. huhtikuuta 2013

PAISTETUT JUUSTOT

Musta on muutama vuosi sitten tullut suuri vuohenjuuston ja halloumin ystävä. Ensimaistolla kumpikaan juusto ei edes ollut kovin hyvää, vaan maut olivat mielestäni omituisia. Jatkoin kuitenkin siedätyshoitoa ja seuraavilla kerroilla aloinkin tykkäämään niistä. Nyt ne ovat suorastaan suurta herkkua! Kumpikaan juustoista ei kuitenkaan sellaisenaan maistu läheskään niin hyvältä kuin paistettuna, paisto vie juustojen maut aivan uudelle tasolle!


Sunnuntaina äiti kokkaili vuohenjuustotäytteisiä pekoniin käärittyjä broilerfileitä ja siihen seuraksi ajattelin paistaa vuohenjuustoa. Tämä oli eka kerta kun paistoin vuohenjuustoa, mutta olen kyseiseen prosessiin tutustunut jo kuukausia sitten selvittämällä netistä kuinka homma toimii. Tyylejä paistolle löytyi monia erilaisia, mutta itse innostuin kokeilemaan helpon kuuloista tapaa, jossa paistinpannulle laitetaan leivinpaperi, jonka päällä juusto paistetaan. Tällä tavoin estetään juuston tarttuminen pannuun. Kääntäminenkin on helppoa leivinpaperin avulla ja vältytään turhalta juuston sulamiselta. Tässä mun ensikokeilussa juusto kylläkin hieman pääsi sulamaan, mutta luulen sen johtuvan siitä, kun juusto oli ennen paistoa huoneenlämmössä jonkin aikaa. Jääkaappikylmä juusto näiden nettivinkkienkin mukaan pitäisi pysyä paremmin muodossaan.

Pienestä sulamisesta huolimatta maku oli hyvä! Nyt kun tiedän, että vuohenjuuston paisto onnistuu meikäläiseltäkin, niin ei tarvitse aina lähteä ravintolaan herkuttelemaan, kun tekee mieli vuohenjuustoa. Mutta seurakseen vuohenjuusto kaipaa ehdottomasti paholaisenhilloa! Eli uusi ruokakokeilu on siis jo tiedossa =)


Eilen paistelin halloumijuustoa kanankoipien, riisin ja tsatsikin seuraksi. Mun paistinpannu on ilmeisesti kokenut jonkinlaisen muodonmuutoksen, kun juustot kypsyi reunoilla paremmin kuin keskellä... Halloumijuustoja oon paistanut ja grillannut jo monen vuoden ajan, mutta tähänkin katsoin vähän lisävinkkiä netistä. Sieltä ilmeni, että paistinpannua ei kannata änkeä täpötäyteen juustoja, vaan paistaa vain puoli pannullista kerralla. Tällä tavoin estetään paistinpannun liika jäähtyminen, joka aiheuttaa nesteen erittymisen juustoista. Itse en tietenkään tätä ohjetta noudattanut, vaan latasin pannun täyteen juustoja. Ei olisi kannattanut, sillä nesteet alkoivat valumaan ja juustojen maku oli todella suolainen, vaikka olin niitä etukäteen liottanut. Eli tästä lähtien tiedän mistä tuo nesteen irtoaminen johtuu ja mitä se saa aikaan. Hyvää uutta oppia siis!



2 kommenttia:

  1. Kokeilehan joskus, että laitat broilerin fileen uuniin, hyvin maustetun tietenkin, sitä paistat ensin jonkun aikaa ja sitten laitat siihen vuohenjuustoa palasen päälle ja paistat sen aikaa, että on kanafile valmis. Sen kanssa uunijuureksia ja ai nam nam!! Vitja on muuten hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa tosi hyvältä, täytyy kokeilla joku kerta =) Kiitos vinkistä!

      Poista