tiistai 2. huhtikuuta 2013

JATKOA PERINTEELLE


Karjalanpiirakat ovat kuuluneet meidän perheen arkeen ja juhlaan niin kauan kuin muistan. Karjalasta kotoisin oleva mummuni on aina leiponut karjalanpiirakoita. Muistan lapsuudestani, kun hän soitti: 'piirakat ovat valmiita, saa tulla hakemaan'. Ja juhlapäivinä pöydästä löytyi aina itsetehtyjä karjalanpiirakoita. Nyt kun mummu ei enää pysty piirakoita leipomaan, niin päätin tehdä niitä itse.

Olen aina luullut, että karjalanpiirakoiden leipominen on jotenkin vaikeaa. Sitä se ei kuitenkaan ollut, ainoastaan aikaa vievää. Ensin riisipuuron keittelyyn meni lähemmäs tunti. Taikinan teko oli helppoa, mutta sen muotoilussa olikin sitten monta työvaihetta: taikina jaettiin osiin, osat pyöriteltiin palloiksi, pallot litistettiin ja litistetyt palat kaulittiin ohuiksi kuoriksi.



Suurin työvaihe olikin tuo taikinan muotoilu. Tärkeää on, että kuorien väliin laittaa runsaasti jauhoja tarttumisen estämiseksi, ja säilyttää kuoria muovin alla kuivumisen estämiseksi. Itse täytin ja rypytin yhden piirakan kerrallaan. Piirakat paistoin leivinpaperittomalla uunipellillä, johon oli ripoteltu vähän jauhoja. Paistamisen jälkeen piirakat kastettiin vesi-voiseokseen.


Karjalanpiirakat

Puuro:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa

Piirakkataikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Voiteluun:
1 dl vettä
60 g voita

Keitä puuro: kiehauta vesi kattilassa ja lisää riisit. Anna kiehua pari minuuttia kunnes vesi on haihtunut ja lisää maito. Sekoittele puuhaarukalla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes puuro alkaa saostua. Loppuvaiheessa puuron voi jättää hautumaan kannen alle, mutta sekoita kuitenkin usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Keitä puuroa yhteensä n. 40 minuuttia. Siirrä puuro jäähtymään.

Tee taikina: sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola sekä ruis- ja vehnäjauhot. Sekoita puuhaarukalla ja lopuksi käsin. Lisää öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan.

Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 25 osaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi. Litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa ne ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja. Kauli lettuset piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakkapohjiksi, käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjat päällekkäin ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja ja laita päälle muovi kuivumisen estämiseksi.

Täytä pohjat yksi kerrallaan. Harjaa jauhot pohjista pois pullasudilla. Laita pohjille n. 1½ rkl puuroa ja levitä se kostutetun veitsen avulla ylhäältä alas ja sivuilla melkein reunoihin. Taivuta piirakan reunat puuron päälle ja ummista piirakat etusormilla rypyttäen.

Ripottele uunipellille hieman jauhoja ja lado piirakat pellille vieri viereen (älä käytä leivinpaperia). Paista 275-asteisen uunin keskitasolla n. 10 minuuttia.

Voitelua varten kiehauta kattilassa vesi ja sulata joukkoon voi. Sivele piirakat kauttaaltaan vesi-voiseoksella. Pinoa piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä voipaperilla ja liinalla. Piirakat saavat pehmetä puoli tuntia.


Koko leivontaprosessissa meni noin kolme tuntia, mutta tulos oli sen arvoinen. Itsetehtyjä karjalanpiirakoita ei voita mikään! Rypyttäminenkään ei ollut vaikeaa, vaikkakin ensimmäiset piirakat olivat vähän muotopuolia. Piirakoita vietiin maistettavaksi myös mummulle. Hän ilahtuikin suuresti ja oli innoissaan, kun jatkan perinnettä. Tietysti hän antoi myös muutamia vinkkejä. Seuraavalla kerralla teen näitä kylläkin tuplamäärän, kun tuohon tuntien urakkaan ryhdyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti