tiistai 12. maaliskuuta 2013

HERKKUSÄMPYLÖITÄ

Eilen leivoin viimeisen lomapäivän kunniaksi sämpylöitä. Hiivaakin olin jo hyvissä ajoin ostanut sämpylöiden tekoa varten, kun olin niitä lomalla suunnitellut tekeväni. Löysin netistä erilaisia reseptejä, ja parhaimmalta vaikuttivat Myllyn Paras -kaurahiutalesämpylät. Niihin tuli siis kaurahiutaleita, jotka saivat aikaan todella pehmeän sisuksen sämpylöihin!


Vaikka sämpylöiden teko on periaatteessa yksinkertaista hommaa, niin mulla oli leivontaprosessissa parikin komplikaatiota! Ensinnäkin, en laittanut alkuseosta vesihauteeseen, sillä meillä kotona ei jostain syystä tiskialtaan tulppa pidä vettä altaassa (en tajua kuinka äiti siinä altaassa pystyy joskus astioita tiskaamaan...). Sen vuoksi seos ei alkanut kuplia, joten pelkäsin koko homman jo menneen plörinäksi. Tein tietenkin taikinan loppuun ja pyörittelin siitä sämpylät ja jätin ne kohoamaan. Taikinasta sai tosi hyvin pyöriteltyä tasapintaisia sämpylöitä.

Komplikaatio numero kaksi: piti lähteä kaupassa käymään välillä, kun tonnikalalasagnea varten täytyi hakea pari puuttuvaa raaka-ainetta. Joten sämpylät kohosivat reilun ajan, ehkä vähän liiankin kauan. Kauniiksi pötkylöiksi muotoilemani sämpylät olivat nimittäin levenneet isoiksi ja pyöreiksi. No, ei siinä mitään, samaltahan ne kai maistuu muodosta riippumatta?



Maku olikin todella, todella herkullinen! Tuore sämpylähän ei seurakseen vaadi muuta kuin voita. Sämpylät olivat sisältä niin pehmeitä, etten voinut ikinä sellaisesta haaveillakaan. Uskon pehmeyden olevan nimenomaan kaurahiutaleiden ansiota.

Kaurahiutalesämpylät
5 dl vettä
50 g hiivaa
5 dl kaurahiutaleita
½ rkl suolaa
½ dl siirappia
4 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
50 g sulaa voita

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota joukkoon hiiva. Lisää kaurahiutaleet ja jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan (esim. vesihauteeseen). Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta taikinaksi.
Leivo taikina heti sämpylöiksi. Kohota peitettynä lämpimässä paikassa. Paista sämpylöitä 225 asteessa 10-12 minuuttia.

Tuosta taikinamäärästä sain leivottua 12 isoa sämpylää. Nämä olivat niin hyviä ja helppotekoisia, että ehdottomasti teen toistekin, ja suosittelen muillekin tätä reseptiä =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti